woensdag 29 mei 2013

Over de natuur van "natuurlijke wijnen" - Bioweek 2013

De Bioweek is het uitgelezen moment om even stil te staan bij de ecologische voetafdruk van de wijnbouw, helaas nog steeds één van de meest milieubelastende takken van de landbouw (die toch al niet uitblinkt in duurzame productiemethodes). Biowijn ontstond als een gezonde tegenreactie met een lastenboek dat vooral aandacht heeft voor bodem en biodiversiteit. Voor sommigen was dit te rationeel en dus kregen we er de biodynamische wijn van de aanhangers van Rudolf Steiner (1861-1925)  bovenop.  Voor bio en biodynamie kwamen er certificaten en recentelijk een erkenning door de EU.

Antonio Lopes Ribeiro & zoon (Casa de Mouraz, Dão Portugal)

Aangezien dit alles voor sommigen nog  niet ver genoeg ging zagen de afgelopen jaren de zogenaamd “natuurlijke wijnen” het licht. Een omschrijving die polariseert : begin over natuurlijke wijnen en binnen de korste keren heb je twee kampen. Ook in mijn eigen omgeving tel ik enkele overtuigde aanhangers van natuurlijke wijn en niets dan natuurlijke wijn. Wat is nu de aantrekkingskracht van deze wijnen ?
1) simpelweg de briljante benaming : wie kan er nu niet voor “natuurlijke wijnen” zijn ?
2) het gaat ontegensprekelijk om zeer expressieve wijnen : aroma’s spatten uit het glas. Ongewone aroma’s soms : natuurlijke wijnen die eerder naar bier of cider refereren zijn geen uitzondering,  florale aroma’s komen in concentraties die je enkel van zeepproducten kent en als het over animale aroma’s in een natuurlijke wijn mag je gerust de gemiddelde stal voor de geest halen.


"Orange Wines" zoals deze traminer met hun overdadige
florale aroma's en tannines zijn "an acquired taste"

De afgelopen maanden kreeg ik op Prowein en Vinitaly enkele uitstekende, zogenaamd natuurlijke wijnen te proeven. “Zogenaamd” want hier knelt het schoentje : een lastenboek of certificaat voor natuurlijke wijnen is onbestaande wat wijnschrijver Michel Bettane tot de uitspraak verleidde dat “vin naturel” niet meer dan een marketingterm is. De wijnwereld lijkt op dit moment trouwens totaal verdeeld over het fenomeen met op Twitter bijna religieuze twisten tussen aanhangers  als @alicefeiring en @jamiegoode (Wine Anorak) enerzijds en critici zoals Michel Bettane, Robert Parker en @robertjoseph (Wine Thinker) anderzijds. Twisten die wellicht deels worden uitgelokt door de ietwat superieure en exclusieve houding van de vurige fans die graag neerbuigend doen over alle wijnen die niet natuurlijk zijn. De meeste beweren trouwens niets anders meer naar binnen te krijgen. Er lijkt bij sommigen niets minder dan een fysieke afweerreactie in het spel tegen het chemische en industriële spul dat de niets vermoedende gastheer hen voorschotelt. Een zeer intrigerend oenologisch en sociologisch verschijnsel dus en de moeite om eens uit te zoeken wat die typische eigenschappen van natuurlijke wijn dan wel mogen zijn.
Wat daarbij vaak terugkomt is non-interventionisme : zo weinig mogelijk tussenkomen (!) Niet filteren of klaren,  niet toevoegen van additieven (zoals sulfiet) of kunstgisten, geen omgekeerde osmose, cryo-extractie, flashpasteurisatie, micro-oxygenisatie (hallo Michel Rolland?) en wat al niet. Meer en meer grijpt men ook terug naar voorouderlijke methodes zoals amforen en dumpt men de moderne techniek. Kortom : intuïtie boven technische vooruitgang, gevoel boven ratio.

Maar de proof is nog altijd in de pudding en dus trokken we in Düsseldorf en Verona op onderzoek.  Vooral in de grensstreek tussen Italië en Slovenië (Friuli, Venezia-Giuli, Goriska Brda) en in Oostenrijk lijkt men deze specialisatie goed te beheersen. O.a. Radikon, Cotar en Gsellmann imponeerden op Prowein en/of Vinitaly met hun natuurlijke wijnen.


Helaas moesten we toch ook weer vaststellen dat een aantal mindere goden zich niet generen om foutieve wijnen op de markt brengen. De soms wat giftige @robertjoseph haalt uit : "Wines with these and other faults do not reflect their soil any more than a rotten fish reflects the flavour of the sea (...) They simply illustrate incompetence and a failureto tell vinous wrong from right".

Ik ben hoedanook bijzonder geïntrigeerd door deze avantgardebeweging.  Of de wijnliefhebber uiteindelijk voor troebele “orange wines” zal vallen moet de toekomst uitwijzen. Alleszins beïnvloedt deze beweging de volledige wijnbouwwereld door vragen te stellen over de plaats van autochtone (wilde) gisten in het wijnmaken. Of over waar de grens ligt voor oxidatieve en animale aroma’s. Zoals dezelfde @WineThinker van daarnet opmerkt “I like horses. I do not like wines that smell of horseshit”.
Op dit moment hebben we enkele natuurlijke wijnen in het Tinto-gamma (o.a. de cuvée “Nature” van Domaine Fondrèche)  maar aangezien de techniek naar mijn aanvoelen nog niet op punt staat  geef ik de voorkeur aan gecertificeerde biologische of biodynamische wijnen met beperkte sulfietdosering. Niet iedereen heeft een goede bewaarruimte en we pokeren liever niet met uw zuurverdiende centen. Op zaterdag 8 juni (van 13u30 tot 17u)  laten we u enkele gecertificeerde biologische en biodynamische wijnen proeven : o.a. de zeer pure Chinons van FabriceGasnier, enkele wijnen van Gsellmann (Burgenland, Oostenrijk) en de Dão-wijnen van Casa de Mouraz (Portugal). Wees welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten