maandag 28 januari 2013

Een tasting met La Torricella

Wijnbouwers thuis ontvangen en samen hun wijnen proeven is altijd een belevenis. Helemaal mooi wordt het wanneer je dit met andere wijnliefhebbers kunt delen. Op 17 november ontvingen we de wijnmakers van La Torricella en kon een 60-tal wijnliefhebbers kennismaken met appellaties zoals Barolo, Barbera d'Alba, Nebbiolo d'alba en Langhe.


Azienda Agricola La Torricella van de familie Pressendo is een nog relatief onbekend domein in de Piemonte (zoek het dus vooralsnog niet in de Gambero Rosso) dat zich met de komst van een nieuwe generatie Pressendo's resoluut op de wijnkaart plaatst. De Piemonte is samen met Toscane de bekendste Italiaanse wijnstreek. Barolo is een zondermeer mythische wijn die gemaakt wordt van de nebbiolo-druif. Over de Nebbiolo - afstammend van 'nebbia', Italiaans voor mist - wordt traditioneel  gezegd dat ze is vernoemd naar de typische herfstnevelen waarin de druif rijp wordt. Volgens Jancis Robinson verwijst de naam echter naar het dikke waslaagje dat de rijpe bessen bedekt. U kiest de uitleg die u het meest bevalt.
 


De lokale krant "Wegwijs" - die over een zeer lezenswaardige wijnrubriek beschikt - wijdt in het januari-nummer een artikel aan deze mooie degustatie. Auteur Ivan Nimmegeers weet de wijnen treffend te omschrijven. Dit is mijn favoriet : "De granaatrode Nebbiolo d'Alba "Il Donato 2006", weinig evolutie in de kleur, is een weldoortimmerde wijn met een bloemig boeket en een zweem van vanille. Een fluweelzachte kruidige mond maakt van deze 100% nebbiolo wijn een topwijn". Helaas wegens groot succes al op 17 november volledig uitverkocht. Andere cuvées zijn probleemloos verkrijgbaar bij Tinto.Geen opmerkingen:

Een reactie posten